A zenekar rövid története…

A zenekar 2008 októberében Széplaki András (gitár) alapította 2 gitár, és basszusgitár felállásban. Eleinte feldolgozásokat játszottak a kassai úti pincegarázsban kialakított próbatermükben, aztán elhatározták, hogy nincs értelme várni a további tagok érkezésére, elkezdték írni a saját nótákat. A zenei irányvonal kb. a '90-es évek magyar Heavy Metal-ja volt. Időközben, a dalok születésének folyamatában megfogalmazódott az igény, hogy nevén kellene nevezni a zenekart, így 2009-ben már a Kereszttűz zenekar vágott neki az új évnek.

2009-ben néhány hónap leforgása alatt három komplett dal született, az Árnyékháború, a Föld és az Elárulva. A három dalról próbatermi körülmények között, meglehetősen mostoha, és szegényes technikai feltételekkel, hangfelvételt is készítettek. A körülményeknek megfelelően, ez meglehetősen rossz minőségű lett, de a zenésztársak kereséséhez megfelelő alapnak bizonyult. 

Az következő években folymatosak voltak a tagcserék, de 2011-től már énekese is volt a zenekarnak, ami nagyot lendített a zenekar szekerén. Ebben az évben további új számok születtek, mint például a Gonosz, a Hanyatlás, az Éjszaka, valamint egy régi-új nóta, az egyik legelső 2008-as Kereszttűz dal átdolgozása, a Hiába minden.

2012. januárjában sikerült a dobos posztot újból betölteni. Mivel az új dobos viszonylag rövid idő alatt elsajátította a tervezett koncertműsort, a zenekar elkezdhette szervezni az első koncerteket. Több lehetőség is adódott, először az EGO Project, majd az Invader zenekar vendégeként, de sajnos ezek meghiúsultak, a zenekar hibáján kívül. Végül az első koncertre 2012. február 24.-én került sor, a Diktátor zenekar vendégeként. A koncert a visszajelzések, és a zenekar véleménye szerint is sikeresnek volt mondható, jó hangulatban telt a buli. A koncerten néhány számról pár amatőr videófelvétel is készült, mely a média menüben megtalálható.

Az ezt követő években további tagcserék történtek, több tagnak is kénytelen-kelletlen elváltak az útjai a zenekartól...

2013. áprilisában két régi nóta, az Elárulva illetve az Árnyékháború végleges verziója közzé lett téve a honlapon, és egyéb csatornákon. A két dalhoz video is készült, a zenekar életét megörökítő fotókból összeállított montázs formájában. Ezekben a videókban korábban sosem látott régi fotók is megjelentek a zenekarról, illetve új képek az új felállásról, melyből akkor csak a dobos hiányzott. Ezekben az időkben, már lassan kezdett végleges formát ölteni két új, régi-új nóta, az Éjszaka, és a többször elővett és átdolgozott Hiába minden

A zenekar később több, kisebb nagyobb szünetre is kényszerült, magánéleti és egyéb problémák miatt. Eközben néhány tag elmaradt a zenekarból, néhányan azonban a dolgok rendeződése után visszatértek. A jelenlegi felállás 2020 júliusában alakult ki, mely emberi alapokon, a Heavy Metal, valamint a közös zenélés szeretetén alapszik. A Kereszttűz jelenlegi felállása "A zenekar" menüpontban tekinthető meg.


◊            ◊           ◊